Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola rīkos simpoziju ,,Likteņlaiva’’

No 21. līdz 26.aprīlim Rēzeknes Mākslas nama pagalmā un darbnīcās kopā pulcējies metālmākslinieki, tēlnieki un Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņi, lai veidotu 4 vides objektus veltītus pirmajam Latgales latviešu kongresam, kurš izšķīra Latvijas likteni. Kongresa delegāti nolēma, ka Latgales, Vidzemes un Kurzemes latvieši ir viena tauta, un Latgalei jāapvienojas ar pārējiem topošās Latvijas valsts novadiem vienā zemē.

 

Vides objekti taps 4 profesionālu radošo darbnīcu vadītāju – mākslinieku pārraudzībā: Norberts Kudiņš, Gunārs Klaučs, Gundars Kozlovskis, Dāvis Ieviņš, darbos iesaistot Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņus no Tēlniecības un Metāla izstrādājumu dizaina izglītības programmām. Simpozija radošos procesus varēs vērot ikviens interesents, iegriežoties Mākslas namā šajā laikā.

 

Objekti tiks veidoti no tērauda materiāla, papildinās uguns. Šī tendence mūsdienu sabiedrībā ir ienākusi kā inovācija, kas pilnveido metāla darbu, dodot tam dzīvīgumu un lielāku nozīmi.

 

Tā kā kongress notika 1917.gada 26. un 27.aprīlī (pēc jaunā stila 9.-10. maijā) un vēsturiskais lēmums tika pieņemts ēkā, kur pašlaik atrodas Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskola, tad 27.aprīļa vakarpusē mūzikas skolas pagalmā tiks ieskandināti Latgales kongresa simtgades pasākumi, atklājot arī simpozija laikā tapušos vides objektus ar uguns klātbūtni.

Objektus vienos nosaukums Likteņlaiva – Latvija, tās vēsture, cilvēki, piederības sajūta savai valstij, mīlestība pret savu zemi, Rēzeknes loma valsts tapšanā.

 

Projekts ,,Simpozijs ,,Likteņlaiva” ir guvis atbalstu Rēzeknes pilsētas pašvaldības aģentūras „Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs” Mazo kultūras un tūrisma projektu finansēšanas konkursā, saņemot līdzfinansējumu.

 

 

Inga Čekša-Ratniece

Projekta vadītāja