RMDV audzēkņi apgūst dekola tehniku

Dekols ir grafikas tehnika – uzlīme jeb līmpapīrs, kas apdrukāts ar īpašu, karstumizturīgu keramikas krāsu. 24. novembrī dekola tehniku bija iespēja apgūt arī Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas (RMDV) “Produktu dizaina” programmas audzēkņiem. 

Latvijas keramikas asociācijas projekta “Es un Baltars” ietvaros meistardarbnīcas vadīja keramiķes Dace Blūma un Inese Pētersone. Vispirms audzēkņi, iedvesmojoties no konstruktīvisma, sagatavoja skices, pēc tam ar speciālo līmpapīru tās iedzīvināja uz šķīvjiem. Tagad šķīvji tiks apdedzināti un pēcāk apskatāmi skolas izstāžu zālē.

Tikmēr jau tagad izstāžu zālē skatāma PIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņu mācību darbu izstāde – dekola tehnikā apgleznoti šķīvji, kuros kopēti darbnīcā “Baltars” tapušie šķīvji – Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas darbu atspoguļojums porcelānā. 

Atskatoties vēsturē – porcelāna un fajansa trauku apgleznošanas darbnīcā “Baltars” 20. gadsimta 20. gados radītais porcelāns ir izcils klasiskā modernisma un “Art Déco” īstenojums Latvijas lietišķajā mākslā, kas spēcīgi ietekmēja gan mākslas porcelāna, gan latviešu keramikas un lietišķās mākslas turpmāko attīstību. “Baltars” bija ne vien celmlauzis jomā, kas Latvijā nebija aizsākta – proti, mākslas porcelānā, bet arī izcila savas jomas darbnīca. Tās darbības laikā bieži vien ierobežotā skaitā radītie darbi kļuva populāri un cienīti gan plašākā sabiedrībā, gan arī ieguva starptautisku atpazīstamību.

Darbnīca “Baltars” tika dibināta Rīgā 1924. gadā un pastāvēja līdz 1930. gadam. Par darbnīcas ražīgāko periodu tiek uzskatīts laika posms no 1925. līdz 1927. gadam, kad darbnīcā tika radīti ap 300 unikālu darbu – lielākoties dekoratīvie šķīvji, vāzes, trauki un servīzes.

Madara Bērtiņa,
Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas direktores vietniece komunikācijas un radošajā jomā