Atzinīgi novērtēti koka izstrādājuma dizaina audzēkņi

Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas viena no izglītības programmām ir koka izstrādājumu dizaina programma. Jau trešo gadu labākie šīs programmas audzēkņi izmanto iespējas piedalīties galdniecības prasmju konkursā SkillsLatvia un ik gadus gūst panākumus. Šogad Jelgavas tehnikumā 2 dienu garumā norisinājās nacionālā jauno profesionāļu meistarības konkursa SkillsLatvia 2020 pusfināls, kurā noskaidroja labākos jaunos meistarus mēbeļu izgatavošanā. Seši labākie jau aprīļa beigās savas prasmes demonstrēs konkursa finālā.

Konkursā piedalījās audzēkņi no 11 profesionālās izglītības iestādēm. Mēbeļu izgatavošanas konkursa uzdevums 12 stundu darbam bija gana apjomīgs. Intensīvā darbā tapa servanta tipa galdiņš, kurš bija jāizgatavo pēc dotajiem rasējumiem. Izgatavojot galdiņu, konkursanti demonstrēja savas prasmes strādāt gan ar elektriskajiem rokas instrumentiem, gan ar stacionārajiem darbgaldiem, kā arī tikai ar rokas nemehanizētajiem instrumentiem, gatavojot dzeguļu-bezdelīgastes savienojumu. Uzdevuma izpildes laikā konkursantiem bija jāveic virkne sarežģītu un vienlaikus precīzu darbību: virsmu piegriešana, virsmu aplīstēšana, virsmu dekoratīvā finierējuma salikuma izveide un finierēšana, dažādu rievu un gropju iestrāde, kustīgo daļu un furnitūras iestrāde. Savukārt žūrija konkursantu darbu vērtēja gan pirms savienojumu līmēšanas, gan pēc tam, piefiksējot kļūdas ar precizitāti līdz milimetram (www.viaa.gov.lv).

Labāko sniegumu uzrādīja un SkillsLatvia 2020 finālā mēbeļu izgatavošanas prasmju konkursā startēs Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēknis Dāvids Mikučs Vilcāns.