RMDV pasniedzēju darbi iedvesmo Balvu centrālajā bibliotēkā

Pavasaris rada krāsas dabā, mākslinieki tās izmanto savos darbos un pārdzīvojumos jebkurā gadalaikā. Balvu Centrālā bibliotēka ir Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas sadarbības partneris un katru gadu savu radošo veikumu RMDV pasniedzēji un studenti atrāda arī balveniešiem.

Izstādē tiek pārstāvēta dažādu žanru glezniecība un grafika. Šoreiz – Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas skolotāju gleznas un grafikas. Izstādē piedalās arī RMDV direktors un LMA Latgales filiāles profesors Osvalds Zvejsalnieks.

RMDV mākslu skolotājs Anatolijs Zelčs ir dzimis Balvu rajona Tilžā. No 1980. līdz 1984. gadam mācījies Rēzeknes Mākslas vidusskolas Keramikas nodaļā. 1987. gadā iestājies Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības fakultātē. Pēc studiju pabeigšanas 1993. gadā pārcēlies uz jaunības pilsētu Rēzekni, kur arī uzsācis pedagoga darbu Rēzeknes Mākslas vidusskolā.  Stažējies arī Sanktpēterburgas Krievijas Mākslas akadēmijas Repina institūta Glezniecības, Restaurācijas un Sakrālās glezniecības katedrās. Savu radošo darbību uzsācis 1988. gadā, un kopš tā laika viņa darbi ir izstādīti vairāk nekā 50 izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs. Lielākoties darbi ir figurālas kompozīcijas, jo gleznotājs uzskata, ka tikai šāda veida darbos viņš var izpausties kā radoša personība, parādot vizuāli plastiskās mākslas būtiskākās nianses.

Daudzi pedagogi ir beiguši Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolu un tagad skolā strādā par pasniedzējiem. Vjačeslavs Fomins beidzis Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolu kā mākslinieks – koktēlnieks, vizuālās mākslas skolotājs. Pēc studijām LMA Maģistrantūrā Grafikas apakšnozarē, strādā Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiālē, kur lasa lekcijas par estampu un poligrāfiju. Akvareļos krāsu saspēle un saistošas kompozīcijas ir RMDV skolotājas Elga Paura skatījumā.  Apskatāmas arī RMDV pedagoģes Jolantas Jonikānes gleznas, Ingas Onževas monumentālie dabas tēli,  abstrahēti, tīriem, gludiem krāsu laukumiem mijoties ar biezi, pastozi klātām detaļām. RMDV skolotājas un Mākslu izglītības programmas vadītājas Agras Ritiņas darbos konsekventi saglabāta glezniecības meistarība un izkoptā kompozīcijas skaidrība. Gleznu kompozīciju monumentalitāte cieši saistīta ar maigu pieeju detaļās. Tiekšanās pēc pilnības, lai cik liels vai mazs būtu formāts. Apskatāma arī RMDV skolotāja Jāņa Plivdas glezniecība.

Visi izstādes dalībnieki pārstāv profesionālo darbību savā jomā. Aktīvi piedalās kopējās izstādēs Latvijā, kā arī ārpus Latvijas, organizē personālizstādes.

Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola ir jaunrades un radošās izglītības centrs Austrumlatvijā, mācot jauniešiem būt brīviem un radošiem mūsdienu tehnoloģiju un sajūtu pasaulē.

Izstāde skatāma no 2017. gada 13. marta līdz 2017. gada 13. aprīlim.

 

Info: Ināra Groce/29299709/inara.groce@inbox.lv