Lins jauno tekstilmākslinieku sajūtās

2.martā tiek atklāta Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas jauno mākslinieku izstāde “Lins” Latgales kultūrvēstures muzejā, Rēzeknē. Linu sāka izmantot jau pirms vairākiem tūkstošiem gadu, bet arī mūsdienās tas nav zaudējis popularitāti, un pēdējā laikā tā pat ir palielinājusies, pateicoties linam kā dabīgam materiālam un tā unikālajām īpašībām. Arī Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas jaunieši ir atklājuši un pasvītrojuši gan lina estētiskās īpašības, gan funkcionalitāti. Gaišais ziemeļniecisks minimālisms, stilizēti tautiskie raksti somās un mājas dekoros, apģērbā un dizainā, klasisks un arī moderns skatījums uz tekstilizstrādājumiem.

Izstādē ir apskatāmi mājas interjerā izmantojamie dizaina priekšmeti, kuri izstrādāti RMDV tekstilizstrādājuma izglītības programmā, pedagoģes Lienītes Ratnieces vadībā. Liela spilvenu variāciju daudzveidība – linu sēžamspilveni “Atpūtīsimies”, autore Oksana Plešakova un “Laiks atpūtai” Džanetas Bogdanovas skatījumā. Margaritas Fjodorovas un Lauras Stūris rūtiņu spilveni un lielāku laukumu risinājumi Angelinas Šlapakovas mīkstajā interjera priekšmetā. Jaunie mākslinieki linu demonstrē arī gultas segās – vienādi kompozicionālā Elīnas Bonkas gultas sega un svītru spēles Ilzes Lāčaunieces radītajā tekstilā. Laura Stūris ir izstrādājusi aukliņu austo pārklāju, bet Kristīna Timofejeva paklāju sajūt kā “Šūniņu”. Jaunās mākslinieces Anete Zaķe un Anastasija Saprovska ir radījušās variācijas par linu paklājiem.  Lina izstrādājums ir ērts mūsdienīgās somās un pat datoru pārnēsāšanai, tāds lina pielietojums ir  darbā “Andele”, autore Klinta Bērziņa.

Vispierastāk linu ir redzēt apģērbā. Modernus risinājumus izstādē piedāvā RMDV apģērbu dizaina izstrādājumu izglītības programmas audzēkņi pedagoģes Ilzes Dāvidas vadībā.  Vienmēr svinīgi baltais lins ar instalētām caurajām vīlēm Angelikas Boldovas radītajā kleitā un pelēki akcenti baltajā Benitas FedotovasAdeles Norveles un Kristīnes Upmales tērpos. Kleitas ar izšuvumiem un auseklīšu joslu, izmantojot tradicionālos rotājumus un josliņas, atturīgi pelēko toņu gamma Danas Fedotovas, Maritas Leles, Marikas Šeinovas  apģērbos.

Daudziem audzēkņiem tā ir pirmā lielā izstāde, kurā plašākai publikai ir pieejams radošais tekstila un apģērba dizaina risinājums.

Izstāde skatāma no 2016. gada 2. marta līdz 2016. gada 2. aprīlim.

 

Ināra Groce

inara.groce@inbox.lv