iPad planšetdatora zīmējumu izstāde RMDV baltajā zālē

RMDV sadarbībā ar Latgales Kultūrvēstures muzeju organizē jauno tehnoloģiju mākslas izstādi “VECĀ PASAULE, JAUNĀ PASAULE”.

Izstādes atklāšana Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas Baltajā izstāžu zālē 2018. gada 4. oktobrī plkst.15.00.

Gleznotājs un iPad zīmētājs Kazimirs Laurs dzimis 1923. gada 7. novembrī Rēzeknes novada Makašānu pagasta Šķerbinieku ciemā. Rudeņos mākslinieks bieži vien ceļo no Kalifornijas (ASV) uz Latviju, lai ieklausītos dzimtā novada dabas skaņās un satiktu savus domubiedrus.

foto

II pasaules kara beigās iesaukts latviešu leģionā, pārstaigājis Vidzemi, piedalījies kaujās pie Lubānas, Cesvaines, Mores, Nītaures, Kurzemē pie Pienavas ievainots, ārstēties nosūtīts uz Vāciju. Karavīra gaitas atsācis kā Tornas grāvracis un, II pasaules karam beidzoties, nonācis Putlosas (Vācija) un Cēdelheimas (Beļģija) gūstekņu nometnēs. Vēl būdams gūstā, K. Laurs sāk zīmēt un gleznot, vēlāk, pārcēlies uz Eslingenu (Vācija), kur mācījies nometnes latviešu mākslas skolā pie māksliniekiem Ludolfa Liberta, Franča Banges, Sigismunda Vidberga un Jūlija Matisona, šai laikā pirmo reizi ar saviem darbiem piedalās arī vietējā izstādē.

1950. gadā K. Laurs izceļo uz ASV un apmetas uz dzīvi Dienvidkalifornijā Klusā okeāna krastā Santamonikas pilsētā. Dzīvojot Kalifornijā ar tik dažādiem klimatiskajiem apstākļiem saulainajās pludmalēs, tuksnešos un kalnos, viņam nekad nav trūcis iedvesmojošu ainavu, lai gleznotu, un viņa palete vienmēr ir bijusi dinamiska un optimistiska.