AKVARELIS. ELGAS PAURAS AUDZĒKŅI.

27.04. plkst.11.00 RMDV BALTAJĀ ZĀLĒ sveicam ELGU PAURU jubilejā.

Elga Paura ir  meistars Latgales un Latvijas akvareļglezniecībā. Ūdenskrāsas plūst un piesātinās sulīgā krāsu laukumā, aizsākot klusās dabas vai monumentālas ainavas stāstu. Nejaušība niansēs un  precīzi komponēta  skrāpējumu faktūra paver Elgas Pauras iekšējās pasaules garīgo dimensiju.  

Elgas Pauras glezniecības meistarību piedzīvoja vairākas Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņu paaudzes. RMDV Baltajā zālē ir apskatāmi skolas fondos glabātie mākslinieces audzēkņu darbi. Ik darbā jūt SKOLU šī vārda dižākajā nozīmē. Skolotājs iedvesmo, rāda tehniku, bet plūdums, krāsu jutība ir individuāla.  

Raksturīgi, ka daudziem darbiem nav saglabājies autora paraksts. Mācību laikā šķiet nenozīmīgi uzlikt savu vārdu uz akvareļa. Tāpēc katrā neparakstītajā darbā mēs meklējam skolotāja garīgo pieskārienu, ticot, ka skolēns ir palicis skolotāja atmiņā – reizēm zūd vārdi, bet otas vilciens, krāsas plūdums paliek atmiņā.  

Kādēl ir tik maz akvareļgleznotāju?  

Aklvarelis ir izaicinošs. Tas vēlas brīvību, bet īsts meistars brīvību prot līdzsvarot ar domas skaidrību. Akvarelis ir tiekšanās uz dzidrumu, uz spēju gavilēt par nejaušību. Tas pieprasa darba noformējumu, kas pats par sevi jau ir sarežģīts un trausls. Un, galvenais, akvarelis pieprasas ilgstošu gleznošanu, rokas un koncentrēšanās treniņu. To nevar izlabot, jo tas ir vienreizējs. 

Aicinām baudīt Elgas Pauras darbus LKM.