Fotogrāfiju izstāde “Klimats, Namībija un laime”

20.05.-14.06.2022.

Jānis Staris par sevi saka, ka mācās fotografēt jau 40 gadus, savulaik ir studējis meža zinības, laiku pa laikam dodas pārgājienos un ārzemju ceļojumus labprāt iemūžina fotogrāfijās.

Izstādē “Klimats, Namībija un laime” aplūkojamas krāšņas lielformāta fotogrāfijas, kas tapušās pērnā gada trīs nedēļas ilgā ceļojuma laikā tālajā Āfrikā, Namībijā.

Tiekoties ar mūsu audzēkņiem, autors sniedza nelielu, bet pietiekami izglītojošu un ieinteresējošu stāstījumu par mums tik tālo un eksotisko zemi, tās iedzīvotājiem, precīzāk, par vienu no Namībijas lopkopju ciltīm – himbām. Lai cik tas pirmajā brīdī neliktos neticami un savādi, bet mums ir līdzīgi risināmi jautājumi: arī Āfrikā ir aktuāli ar klimatu, bioloģisko daudzveidību, ekoloģisko dzīvesveidu saistīti jautājumi.

Bija interesanti uzzināt par himbu dzīvesveidu, viņi ir teju CO2 neitrāli, viņi nemazgājas, neģērbjas, nesildās, neskolojas, nelasa, neraksta, nelieto (gandrīz nemaz) elektriskās ierīces, nepērk mantas, nebrauc, nelido, viņiem nav betona un stikla, viņi nepatērē fosilos resursus. Bet vai tāpēc himbas ir mazāk laimīgi par mums?