Latgales jauno tēlnieku simpozijs būs atkal

Tā simpozija noslēgumā vienojās tā rīkotāji un dalībnieki. Latgales jauno tēlnieku simpozija aktivitātes bija uzsāktas šī gada sākumā. Sākotnēji tika rīkots konkurss ,,Pateicība’’, kurā  bija aicināti piedalīties Latgales reģiona mākslas skolu audzēkņi un vispārizglītojošo skolu 8-9.klašu skolēni.  Darbu tēma – Pateicība. No 24 saņemtajiem darbiem par veiksmīgāko atzīts Rēzeknes Mākslas skolas audzēknes Emmas Sitkovas darbs. Vides objektu ,,Pateicība’’ no putuplasta veidoja Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņi, bet apgleznoja Emma kopā ar draugiem.

Rudenī vides objekts ,,Pateicība’’ uzsāka ceļojumu pa Latgales pilsētām un ciemiem kopā ar konkursam ,,Pateicība’’ iesūtīto darbu izstādi. Mākslas skolās ar audzēkņiem notika diskusijas par nepieciešamajiem tēlniecības objektiem viņu pilsētās un ciematos. Skolēni savās dzimtajās vietās vēlas redzēt jaunus un aktuālus objektus.  Ir vēlme to tapšanā piedalīties pašiem. Interesi izraisa moderni un radoši objekti, kuri stāstītu par konkrētiem svētkiem – gan valsts un gadskārtu svētkiem, gan konkrētās vietas – pilsētas vai pagasta dzimšanas dienām, tradīciju svētkiem.  Jaunieši uzskata, ka vides objekti varētu simbolizēt vietas nozīmi, stāstīt par vēsturi un cilvēku sasniegumiem, tās varētu būt arī saistošā veidā izstrādātas norādes.

Vakardien projekta noslēguma pasākumā no sava garā ceļojuma atgriezās  arī Vides objekts ,,Pateicība’’. Aktīvākie dalībnieki saņēma Pateicības rakstus un balvas. Uzvarētājs Emma Sitkova – Goda rakstu un balvu. Jāteic, ka šajā simpozijā vislielāko aktivitāti izrādīja Rēzeknes Mākslas skola un Viļānu mūzikas un mākslas skola.

,,Simpozijs ir iespēja mainīt vidi vietā, kur tu dzīvo, mācies un strādā. Tā ir iespēja to padarīt krāsaināku, līdz ar to skaistāku un labāku. Šādus simpozijus vēl gribam arī turpmāk, ’’ atzina pasākuma dalībnieki.

 

Minētās simpozija aktivitātes notika projekta ,,Latgales jauno tēlnieku simpozijs’’ ietvaros. To realizēja Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola. Vides objekts tapa Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā pedagoga Gunāra Klauča vadībā. Jāpiebilst, ka kopš šī mācību gada skolā var mācīties tēlniecības objektu dizaina specialitātē.

Projektu atbalsta  Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitāla fonda un A/s Latvijas valsts mežu finansētā Latgales kultūras programma 2015.

 

 

glezno_logo